På kundens parti?

Fram til nå hadde medarbeiderne i en norsk forretningskjede slått inn pølse og brød i kassa mens de spurte om de skulle ha garnityr. Var svaret ja, fikk kunden et påslag. Hvis ikke betalte de bare for pølse og brød. Sånn hadde det alltid vært.

Men nå hadde sjefene bestemt at de skulle slå inn full pris med garnityr først. Dersom kunden ikke skulle ha garnityr fikk de fratrekk i prisen. Dette hørtes greit ut. Men en av medarbeiderne oppdaget at de gamle rutinene hang igjen og at de kom i skade for å ta full pris om kunden bare skulle ha pølse med brød.

Medarbeideren meldte fra til hovedkontoret og gjorde dem oppmerksom på at kunden kunne komme til å betale for mye for pølse og brød. Og at medarbeiderne ikke oppdaget dette før kunden var ute av syne.

Fint, sa hovedkontoret. Vi går tilbake til den gamle rutinen. Men etter en måned kom det nytt brev om å innføre den nye rutinen likevel. Fordi de oppdaget at det ga mer penger i kassa.

Det er noen som måler bedriften etter resultater. Om pengene er ærlig tjent er underordnet. Noen vil mene at dette er galt. Sånn gjør vi ikke. Andre gjør alt hva de kan for å spille med åpne kort. Men det finnes en type til der ute. De som ser at kunden betaler for mye og håper at ingen oppdager det.