Sauene

En sauebonde gikk i fjellet og sanket sauene sine da en mann i Land Rover parkerte i en smal veistump like ved ham. I det han lot sidevinduet gli sakte ned ropte han til bonden og spurte om han kun få en sau av ham hvis han med ett forsøk klarte å finne ut hvor mange sauer han har.

Du har 283 sauer, sa mannen.

Du har 283 sauer, sa mannen.

Det er greit, det, svarte bonden. Og mannen dro opp en laptop, koblet den opp mot en satellitt via sin siste utgave mobiltelefon og trykte på noen taster. – Du har 283 sauer, sa han. – Stemmer det, sa bonden, – her har du dyret. Dyret hoppet inn i bagasjerommet i Land Roveren. I det mannen skulle kjøre ba bonden ham vente litt: – Hvis jeg med ett forsøk gjetter hvilken jobb du har, får jeg da dyret mitt tilbake? – Jo, det var rimelig det. – Du er konsulent, sa bonden uten å nøle. – He, he -Jaa, hvordan visste du det? – Enkelt sa bonden, først kommer du uten å være forespurt, så forteller du meg noe jeg vet, og så har du ikke greie på sauer:  – Få igjen bikkja mi!!

Det finnes tre typer konsulenter. Den ene typen løser alle problemer, men de er veldig dyre. Så har vi de som vil lære mot betaling. Og så har vi noen som bruker den samme tilnærming uansett problemstilling. Dessverre tar de også betalt.

I den senere tid har jeg merket meg en type konsulenter som ikke tar betalt uten at kundens verdiskapning kan dokumenteres. Da snakker vi. Jeg registrerte nylig en påstand om at feilansettelser koster. Derfor tar de på seg et stort ansvar de som velger medarbeidere for andre. Er det utenkelig at oppgjøret for en rådgivning i ansettelsessaker kommer i ettertid?