Mike Tyson

«Alle har en kamp-plan, inntil de får seg en på trynet», sa bokseren Mike Tyson i sin tid. Det har han mye rett i. For etter en trøkk-16 er det vanskelig å holde hodet kaldt. Det gjelder naturligvis ikke bare i bokseringen.

Det finnes eksempler på næringslivsledere som har klare planer for medgangen. De vet hvordan selskapet skal vokse og øke i verdi. Men de har ingen planer for det uventede og liten kunnskap om hvordan de skal håndtere situasjonen etter skaden. Eller for den saks skyld, hvordan de selv håndterer media 10 minutter etter en katastrofe.

Det kan være lett å være leder i medgang. Det er langt mer krevende når organisasjonen møter motgang.

De vanskelige dagene
Dessverre er det alt for mange som ikke legger planer for de vanskelige dagene. Og det er enda færre som trener på slike situasjoner. Man vet ikke hvordan en skal håndtere ulykker og katastrofer. Og heldigvis kommer de sjelden. Men når de kommer, så slår de kraftig. Og jeg kan nevne mange eksempler på ledere som ikke taklet presset. Fordi de ikke har forberedt seg og trent på å håndtere det verste. 

For en tid siden fikk jeg i oppdrag å faselitere arbeidet med å utvikle en kommunikasjonsstrategi for et nytt selskap. «Det viktigste er krisekommunikasjon», sa direktøren. Han visste hva det handlet om. 

Litt senere fikk en annen tilbud om det samme. Han takket nei på grunn av dårlig tid. Han er ikke leder for den organisasjonen lengre. 

Plan og trening
70 prosent av alle endringsprosjekter mislykkes. Hovedgrunnen er dårlig kommunikasjon eller mangel på kommunikasjonsplaner. Det er likevel 95 prosent sjanse for å lykkes. Men bare ved å følge beste praksis. Mens de norske langrennsløperne trener for å vinne, er det alt for mange næringslivsledere som prøver seg som kommunikatører uten en plan og uten trening.